Bonaire en kansen jeugd

trommels bijgesneden

Bonaire en kansen voor de jeugd

Bonaire is een prachtig eiland in de Cariben en is, samen met Sint-Eustatius en Saba, sinds 10 oktober 2010 als ‘bijzonder gemeente’ onderdeel van Caribisch Nederland. Het ligt in het zuidelijke deel van de Caribische Zee, voor de kust van Venezuela. Op het eiland wonen ongeveer 20.000 mensen van verschillende nationaliteiten. De meeste inwoners hebben een Antilliaanse, Zuid-Amerikaanse of Nederlandse achtergrond. De taal die het meeste gesproken wordt is het Papiaments, maar het Nederlands is de officiële taal op Bonaire. Daarnaast hoor je ook veel Spaans en Engels. Het eiland kenmerkt zich door vriendelijke mensen en een rustige ‘laidback’ sfeer. Lokale cultuur en gewoonten spelen een belangrijke rol bij de Bonairianen. Muziek hoort bij de cultuur van het eiland en daarom is het ook zo belangrijk deze traditie voort te kunnen zetten.

Uit het rapport “Kind op Bonaire, Kinderrechten in Caribisch Nederland” door Karin Kloosterboer (2013), wat de uitkomsten beschrijft van het onderzoek van UNICEF naar de situatie van kinderen die opgroeien op het eiland Bonaire, blijkt dat opvallend veel kinderen klagen dat er op het eiland weinig te doen is voor kinderen van hun leeftijd. Ze vinden het aanbod te beperkt en vinden dat er veel meer gedaan zou moeten worden voor de jeugd. Verveling en ‘saai’ zijn terugkerende woorden. Sommige kinderen koppelen die verveling aan jeugdcriminaliteit. Kinderen die niks te doen hebben, gaan op zoek naar spannende dingen en dat mondt vaak uit in kattenkwaad en crimineel gedrag.

Deskundigen vinden het belangrijk dat er een vangnet is voor de kinderen buiten school en gezin en constateren dat dat nu ontbreekt. Als kinderen de mogelijkheid hebben om na school naar een veilige plek te gaan, omdat er thuis niemand is, dan kun je problemen in een vroeger stadium signaleren en houd je kinderen van de straat. Deskundigen pleiten daarom voor meer aandacht van de politiek voor recreatie en voor eigen plekken voor kinderen, zoals voetbalveldjes en hangplekken. Ze vinden dat er meer activiteiten moeten worden georganiseerd, ook via scholen en naschoolse opvang. Hierbij worden met name de culturele -, muzikale – en sportactiviteten genoemd.

In samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid Nederland is er de kans ontstaan dat ook op Bonaire het geweldige project Leerorkest kon starten.

Bonaire landschap bijgesneden

Rincon

Voor de pilot van het Leerorkest is gekozen voor Kolegio San Luis Bertran; de basisschool in Rincon. Rincon ligt in het Noorden van het eiland en is het oudste dorp van Bonaire. Rincon ligt in een heuvelachtig gebied ongeveer 20 minuten van de hoofdstad Kralendijk. Rincon is in eerste instantie gesticht, in het dal tussen de heuvels, om uit het zicht van zeerovers te blijven. Later werden de slaven er gehuisvest. Deze slaven werden naar Bonaire gebracht om in de plantages of in de zoutpannen te werken. De slaven woonden met hun families in Rincon en gingen te voet naar de zoutpannen in het Zuiden van het eiland, daar verbleven ze dan de hele werkweek. De slaven kwamen in het weekend terug naar Rincon om hun rantsoen (salaris) te ontvangen bij Mangazina di Rei (‘pakhuis van de koning’) en hun families te bezoeken, alvorens weer terug naar de zoutpannen te gaan.

Tegenwoordig wonen er vooral oudere Bonaireanen, omdat de jongere generaties zich vooral in het gebied rond Kralendijk zijn gaan vestigen. De kinderen die in deze wijk opgroeien hebben over het algemeen minder kansen, vanwege de ligging van het dorp en de afstand tot activiteiten voor kinderen, zoals muziek-, dans- en sportscholen.

Menu