Visie en doelen

Zingen in de klas

Introductie van het Leerorkest op Bonaire

Muziek zit Bonaireanen in het bloed. Van jongs af aan speelt muziek een heel belangrijke rol in de Bonaireaanse cultuur. Op de scholen zijn de creatieve vakken zoals kunst en muziek echter op de laatste plek gekomen en hecht men vaak meer waarde aan taal- en rekenlessen.

Het initatief dat Leerorkest Nederland een aantal jaren geleden nam, en inmiddels ook naar de Caribische eilanden heeft gebracht, wil hier verandering in brengen.

Wij zijn ervan overtuigd dat creatieve vakken zoals samen muziek maken nét zo belangrijk zijn als leren rekenen, schrijven en lezen.

Veel kinderen krijgen door hun thuissituatie vaak de kans niet om muzieklessen te volgen en/of een instrument te leren bespelen. Het leerorkest wil hier heel graag verandering in brengen en brengt daarom de “muziekschool” in de klas!

Een muzikaal én sociaal project

Leerorkest Bonaire heeft als doel om alle kinderen op Bonaire de kans te geven om te leren dat een muziekinstrument bespelen en samen te musiceren heel erg leuk is!

Het is wetenschappelijk aangetoond dat samen muziekmaken een positief effect heeft op de intelligentie en sociale vaardigheden van kinderen. Dit effect ontstaat doordat muziek maken een positieve en stimulerende werking heeft op de neuronale verbindingen in de hersenen. Kinderen
die samen muziek maken leren samen te werken, op elkaar te steunen, naar elkaar te luisteren, op elkaar te wachten en nog veel meer.

Hoe meer positieve activiteiten er voor kinderen georganiseerd worden, hoe minder snel verveling toeslaat. Net als sport, maakt muziek kinderen sterker en gelukkiger.

Laagdrempelige structuur

Door een Leerorkest te introduceren in de scholen, kunnen we een laagdrempelige structuur binnen de scholen opzetten zodat alle kinderen een kans krijgen hun muzikale talenten te ontdekken en ontplooien. Het voordeel is, dat de lessen tijdens schooltijd plaatsvinden.

Kinderen krijgen wekelijks les van een gedreven muziekdocent. Gestart wordt met Algemene Muzikale Vormingslessen en zangles en dit wordt langzamerhand uitgebreid naar de methode van het Leerorkest: samen op instrumenten spelen in een echt orkest!

Kinderen leren op een speelse en snelle manier om viool, altviool, cello, contrabas, trompet, trombone, klarinet, hoorn, dwarsfluit, hobo of slagwerk te spelen en vervolgens samen te spelen in een orkest!

De organisatie van het Leerorkest op Bonaire is in handen van de lokale organisatie Stichting Mangazina di Rei.

Menu